honey dipper on honey comb

Dlaczego miód jest zdrowy?

Miód to słodka substancja przypominająca syrop, którą pszczoły wytwarzają z nektaru roślin kwitnących. Pszczoły zbierają nektar, a następnie konsumują go, trawią i zwracają do ula, aby wyprodukować miód.
Miód jest przechowywany w strukturach przypominających wosk zwanych plastrami miodu, które są gromadzone przez ludzi w ramach praktyki pszczelarskiej.

Dostępnych jest wiele rodzajów miodu, różniących się w zależności od pochodzenia roślinnego, metody ekstrakcji oraz tego, czy jest on surowy, czy pasteryzowany.
Typowe typy obejmują: miód koniczynowy, Miód z awokado, Miód gryczany, Miód jagodowy. Miód szałwiowy, Miód eukaliptusowy i wiele innych

Chociaż profil odżywiania różni się w zależności od rodzaju, pojedyncza łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością lub bez tłuszczu, błonnika i białka.
Zawiera również kilka mikroelementów, takich jak potas, żelazo i cynk – ale w śladowych ilościach, mniej niż 1% referencyjnego dziennego spożycia.

Dlaczego warto jeść miód?

Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy – które mogą wspierać lepsze zdrowie.
Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki wywołujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko oksydacyjnego uszkodzenia komórek.
Związki te odgrywają kluczową rolę w zdrowiu i chorobach – a niektóre badania sugerują, że mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, rak i cukrzyca. Co więcej, kilka badań wykazało, że spożywanie niektórych rodzajów miodu – takich jak odmiany gryki – może zwiększyć poziom przeciwutleniaczy krwi.
Zamiana zwykłego cukru na wysokiej jakości miód w diecie może poprawić różne aspekty zdrowia serca, ponieważ wykazano, że zmniejsza kilka czynników ryzyka chorób serca.