shallow focus photo of mussel dish on black pot

Dlaczego dieta powinna być urozmaicona?

Żyjemy w świecie, w którym przez całe życie można skosztować tysięcy składników, przypraw i smaków. Dlaczego więc miałbyś ograniczać się do ciągłego jedzenia tego samego? Oprócz tworzenia bardziej ekscytujących posiłków, zmiana diety sprawi, że staniesz się zdrowszą osobą, uzbrojoną w podniebienie, które potrafi docenić niuanse smakowe w naprawdę pysznych i różnorodnych potrawach.

Kiedy jesteś głodny, nie oznacza to tylko, że twój żołądek jest pusty. Oznacza to również, że Twój organizm pragnie pewnych witamin i składników odżywczych, których potrzebujesz z określonych pokarmów. Jednak kiedy głodujemy, większość z nas popełnia błąd, jedząc słone, słodkie i tłuste rzeczy, ponieważ a) smakują dobrze i b) są najłatwiejsze do szybkiego przekąszenia.

Nadmierne spożycie sodu, cukru i tłuszczów nasyconych stwarza ryzyko wystąpienia naprawdę nieprzyjemnych rzeczy, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, a nawet niektóre nowotwory. Jeśli jednak włączysz produkty z każdej z pięciu grup żywności (warzywa, owoce, nabiał, produkty pełnoziarniste i produkty białkowe) do każdego posiłku, prawdopodobnie nie zdecydujesz się na tego 1500-kalorycznego podwójnego cheeseburgera na lunch.

Prawdopodobnie najważniejszym powodem do stosowania zróżnicowanej diety jest to, że jest to jedyny sposób, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze z pożywienia. Żadne jedzenie nie dostarcza wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm, dlatego ważne jest zróżnicowanie, aby uzyskać najlepszą mieszankę składników odżywczych. Najłatwiejszym sposobem na upewnienie się, że otrzymujesz wszystkie potrzebne składniki odżywcze, jest „zjedzenie tęczy” – co oznacza, że Twój talerz powinien mieć dosłownie różnorodne kolory, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa. Żółte warzywa i owoce są pełne witaminy C, podczas gdy warzywa takie jak szpinak i jarmuż zawierają razem tonę kwasu foliowego, wapnia, żelaza i witaminy K. Wymieszaj te produkty z produktami fioletowymi, czerwonymi i niebieskimi, dodaj trochę nabiału a otrzymasz pełnowartościowy posiłek zawierający wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Jeśli trudno ci cieszyć się śmierdzącym serem pleśniowym lub chrupiącym IPA, może to być spowodowane tym, że Twoje podniebienie nie jest przyzwyczajone do intensywnych smaków tych potraw. Jeśli jednak zaczniesz wprowadzać te smaki do swoich posiłków, Twoje podniebienie będzie można wyszkolić, aby się nimi cieszyło.

Każdy dorasta, jedząc różne potrawy: od niektórych bardziej ryzykownych, zróżnicowanych diet po bardziej uproszczone smaki. Wystawiając swoje podniebienie na nowe i różne smaki, będziesz bardziej skłonny cieszyć się odważniejszymi potrawami.