Blender to jedno z najczęściej wykorzystywanych urządzeń w kuchni. Z jego pomocą możemy przygotować zupę-krem, pastę kanapkową, koktajl owocowy i wiele innych potraw. Jeśli jednak chcemy, aby dobrze poradził sobie z rozdrabnianiem twardych produktów, powinniśmy kupić blender o dużej mocy.
Na rynku dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczny i kielichowy. Różnią się one nie tylko budową i sposobem działania, ale również mocą silnika. Blender ręczne mają silniki o mniejszej mocy, zazwyczaj do około 900 W. Tylko w najbardziej zaawansowanych modelach moc silnika sięga 1000-1200 W. Takich modeli jest jednak niewiele na rynku. Jeśli chcemy zatem kupić blender o dużej mocy, który bez trudu rozdrobni twarde warzywa i owoce, powinniśmy rozejrzeć się wśród modeli kielichowych.
Tego typu blendery są w stanie osiągnąć moc nawet 2000 W, dzięki czemu z łatwością rozdrobnią twarde orzechy, migdały czy czekoladę. Warto pamiętać, że blender o dużej mocy pracuje szybciej, a ryzyko jego spalania podczas pracy jest praktycznie zerowe. Wybierając blender o dużej mocy, warto zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria, jakie ma w swoim wyposażeniu. Wiele takich modeli oferuje bowiem rozdrabniacze, tarcze do ścierania i krojenia produktów, a także specjalne noże służące do kruszenia lodu.